Vattenskidåkning

Varbergs Vattenskidklubb bildades redan 1969.
Alla är välkomna att åka - barn & ungdomar & seniorer, nybörjare & proffs & turister

personer med funktionsnedsättningar
Klubbens verksamhet omfattar slalom, trick och hopp. Vi åker på St Eksjön i Veddige. Säsongen varar ungefär från påsk till mitten på oktober 

Slalom

Utövarna åker i en slalombana som alltid består av sex rundningsbojar, en ingångs- & utgångsport. Båten körs i en rak linje mittemellan bojarna och håller alltid en konstant hastighet som höjs i 3 km/h intervaller tills att man uppnår maximalt 58 km/h för herrar & 55 km/h för damer. Då utövaren passerat både ingångs-& utgångsport samt rundat samtliga sex bojar på max hastigheten kortas linan i förutbestämda intervaller. Det gäller således att runda så många bojar som möjligt med kortast lina. Båtens hastighets intervaller, linans förutbestämda olika längder och banans utformning är desamma världen över.


              Trick

Utövaren har 40 sekunder (2 x 20 sek) på sig att utföra så många och svåra trick som möjligt. Alla trick har ett förutbestämt poängvärde och man får endast tillgodoräkna sig poäng för samma trick en gång. Utövarens åkning bedöms av fem domare som fastslår om åkaren har, eller inte har, utfört tricket på korrekt sätt. Trick på en skida ger ungefär dubbelt så många poäng som samma trick utfört på två skidor. Volter och trick där utövaren åker med foten i linan i stället för att hålla handtaget med händerna ger höga poäng.

Hopp

I denna disciplin gäller det att hoppa så långt som möjligt. Det finns inga stilpoäng som ändrar resultatet utan den hoppare som hoppar längst vinner. Åkytan på hopprampen är alltid 6,80 m men damer och herrar har olika hopphöjder där hopprampen justeras mellan 1,50 m & 1,80 m. Dragbåten går parallellt med själva rampen, som är belägen på vänster sida av båten, med en max hastighet av 57 km/h för herrar och 54 km/h för damer. För att skaffa sig högsta möjliga hastighet och på så vis hoppa så långt som möjligt, tar utövaren sats från båtens högra sida och accelererar in mot rampen. Fart och avstamp är de två viktigaste ingredienserna till ett långt hopp.

Paraåkning -  för personer med funktionsnedsättning